08/03/2022

Calafell se suma al manifest del món municipal de Catalunya amb motiu del 8-M

Èmfasi en la millora de les condicions vitals de les dones i en l’assoliment de la plena igualtat d’oportunitats entre homes i dones

L’Ajuntament de Calafell se suma, aquest 8 de març, al manifest promogut pel món municipal de Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis subscriuen aquest manifest, que fa l’èmfasi en la importància de millorar les condicions vitals de les dones i d'incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques municipals amb el compromís d'assolir la plena igualtat d'oportunitats entre homes i dones.

Aprofitem per recordar que, aquest mateix 8 de març, tenen lloc diverses de les activitats programades per l’Ajuntament al llarg del mes de març per commemorar el Dia Internacional de les Dones. A les 19 hores, al Celler de Cal Bolavà i dins del cicle “El Documental del mes”, es projectarà “Curvy Crew” (Estats Units, 2021), de la directora Ida Joglar.

Aquest documental trenca amb els estereotips i posa davant d'un mirall la pressió social i el repte de l’autoacceptació que pateixen les persones amb un cos no normatiu a través d'entrevistes íntimes i dosis d’humor.

A més, el Castell de la Santa Creu s’il·luminarà de lila, el color que simbolitza la lluita feminista.


Text complet del manifest

“Un any més, i com cada any, el proper dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que intenta perpetuar-se amb diferents formes. Des del món local volem reconèixer que som beneficiàries de dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió civilitzatòria. Cal que aquest moviment no s’aturi. Volem seguir compartint aquesta capacitat femenina creadora i transcendent. Volem ser-hi per decidir, volem ser-hi per ser la veu compartida i el referent coral d’un horitzó sense hegemonies.

El Dia Internacional de les Dones és una jornada de reivindicació per a la  lluita pels drets, la igualtat d'oportunitats, l'equitat i la justícia. Simbolitza l'esperit crític que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l'assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones.

Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia. La nostra lluita és constant. Lluitem per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

Entre les metes de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, l’objectiu 5, d’assolir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les nenes, i l’objectiu 10, de reducció de desigualtats, emplacen tant governs com organitzacions a garantir la igualtat d’oportunitats, promovent legislacions, polítiques i mesures adequades per aconseguir-ho. No obstant, aquests canvis estructurals per una transformació social requereixen una mirada feminista dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el seu conjunt: perquè no podem parlar de “treball decent i creixement econòmic” (ODS 8) sense un abordatge de la crisi de la cura o la bretxa salarial; o no podem assolir salut i benestar (ODS 3) sense una reivindicació de l’autonomia física i sexual de les dones.

Els governs municipals tenim la voluntat de millorar les condicions vitals de les dones a través de mesures i accions basades en l’anàlisi de la realitat territorial. Per això ens hem de comprometre a incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques municipals.  Lluitem perquè el nostre esforç ens farà millorar la convivència i perquè el nostre camí desbrossarà el de les nostres filles.

Les dones som part imprescindible de la societat, part activa, principal i bàsica per a un desenvolupament harmònic del futur. Per poder avançar en la direcció que desitgem s’ha de comptar amb la riquesa de totes les persones, independentment del sexe, gènere, identitat o orientació que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governs reaccionin, perquè es legisli tot allò que elimini els mandats de la injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre fins a guanyar el canvi profund que ens durà a l'equitat.

Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament del futur. Per poder avançar, com a comunitat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament del sexe, gènere, identitat o orientació que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre per aconseguir una societat justa i igualitària.

Aquest és el gran repte que tenim al davant i l’hem d’assolir amb la complicitat de totes les institucions i agents socials, sumant els talents i les potencialitats de cada persona vinculada als nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat”.