27/05/2024

Calafell reclama respostes comarcals, fins i tot de vegueria, per a evitar dades enganyoses sobre inseguretat ciutadana

L’alcalde, Ramon Ferré, diu que hi ha pobles que tenim molts menys delictes que altres i no poden fer-nos quedar com un Bronx

Calafell reclama respostes comarcals a la delinqüència per a evitar dades enganyoses sobre la inseguretat ciutadana. Segons l’alcalde, Ramon Ferré, hi ha pobles que “tenim molts menys delictes que altres i lectures esbiaixades de les estadístiques ens fan quedar com si fóssim el Bronx. I no és així, ni per casualitat”.

L’Ajuntament considera  que les dades s’han d’analitzar com a mínim amb periodicitat anual. Perquè puntes de delinqüència n’hi ha en diversos moments de l’any, però el global és positiu. A Calafell els delictes minven des de fa anys, malgrat que un mes o altre pugui haver un increment puntual.

El 2023, els delictes al municipi van baixar l’1,1%. Segons l’alcalde, Ramon Ferré, això pot semblar poc “però tinguem en compte que al Baix Penedès, en el seu conjunt, van pujar un 11%. A Catalunya, van pujar un 8%”.

Altres dades significatives van ser aquestes:

  • Els delictes contra el patrimoni van baixar el 4,1%.
  • Els delictes contra es persones van caure un 7,6%
  • Els robatoris amb força a domicilis van reduir-se un 31%.
  • Els robatoris amb violència o intimidació a l’espai públic van disminuir en un 20,8%.
  • Els robatoris amb violència o intimidació en establiments van baixar un 36,8%.

Ferré afegeix: “Per això reclamo que no es facin trampes al solitari amb comparatives entre municipis que no són reals globalment”. Diu també: “De fet, la resposta hauria de ser fins i tot de vegueria, ja que molt sovint els delictes que patim a Calafell tenen autors que venen d’altres municipis, en tren o fins i tot a peu. Molt en particular, del Vendrell, però també de Vilanova i la Geltrú”.

En aquest sentit, diu també: “És un error i una percepció equívoca pensar que uns municipis van bé i els altres, malament, perquè els seus lladres vagin a robar a altres pobles de la comarca. Que és el que ens estem trobant oontínuament, i des de fa temps”.

Sobre estadístiques enganyoses, Ferré indica;: “Al Vendrell hom pot treure pit que han tingut 608 fets delictius durant el primer trimestre d’enguany. Però és que nosaltres n’hem tingut 280. I estem parlant de 39.000 i de 30.000 empadronats, respectivament. Ja no dic que a Calafell som 50.000 habitants reals. I sense cap ànim de polemitzar, qui va bé i qui no, comparativament parlant?”.

L’alcalde remarca: “Tot plegat és un plantejament injust quan alguns municipis compten amb comissaria dels Mossos d’Esquadra i tenen una cobertura de seguretat més gran per aquest simple fet”. Ferré conclou: “Fa molt que reclamem una comissaria del Penedès Marítim, que si més no cobreixi Calafell i Cunit. El govern català que hi havia fins ara s’hi negava al·legant raons que no són vàlides”.